Amos Rex

Amos Rex efterlyser Magnus Enckells ”Brokistor II” från 1908

Dela

Amos Rex efterlyser ett verk av Magnus Enckell med anknytning till forskningen av Sigurd Frosterus samling. År 1908 köpte Sigurd Frosterus ”Brokistor I”, som var en del av en tredelad serie, de två övriga verken ”Brokistor II” och ”Brokista” köptes av Heikki Järnefelt respektive Emil Zilliacus. ”Brokista” har lokaliserats, men nu efterlyses ”Brokistor II”. Museet skulle gärna fotografera verket och publicera bilden i en vetenskaplig verkförteckning (bok). Vet du något om det efterlysta verket, vänligen kontakta Sofia Aittomaa (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731).

Magnus Enckell, Brokistor, 1908, Sigurd Frosterus samling, Amos Rex. Bild: Stella Ojala.
Magnus Enckell, Brokistor, 1908, Sigurd Frosterus samling, Amos Rex. Bild: Stella Ojala. Stella Ojala Amos Rex
  • Amos Rex efterlyser Magnus Enckells ”Brokistor II”
  • År 1908 målade Magnus Enckell tre verk med brokistbyggen vid Skatudden i Helsingfors som motiv, ett av dem sökes
  • Museet skulle gärna fotografera verket och publicera bilden i en vetenskaplig verkförteckning (bok)
  • Vet du något om det efterlysta verket, kontakta forskaren Sofia Aittomaa (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731)

Vårvintern 1908 målade Magnus Enckell (1870–1925) tre målningar med brokistbyggen vid Skatudden i Helsingfors som motiv. En av målningarna tillhör Sigurd Frosterus samling som är permanent utställd i konstmuseet Amos Rex. En annan är lokaliserad och är i privat ägo emedan den tredje delens plats är okänd. Nu söker Amos Rex uppgifter om den sistnämnda målningen och dess ägare. För tillfället pågår arbetet med en vetenskaplig verkförteckning över Sigurd Frosterus samling. ”Publikationen ger möjligheter till att presentera serien i sin helhet; det skulle vara fint att i bildform presentera alla tre verken sida vid sida”, säger forskaren Sofia Aittomaa om orsaken till efterlysningen.

I en monografi över Enckell från 1949 finns en beskrivning över samtliga verk och deras dåtida ägare: ”Brokistor I”, som ägdes av Sigurd Frosterus, ”Brokistor II”, som ägdes av professor Heikki Järnefelt, och ”Brokista”, som ägdes av professor Emil Zilliacus. Det förstnämnda verket är ännu idag en del av Sigurd Frosterus samling. Det sistnämnda verket har lokaliserats, men nu efterlyses ”Brokistor II”. Verket har spårats till en privatsamling i Helsingfors kring 1970, men har sedermera bytt ägare.

Två av målningarna utställdes på utställningen av finländsk konst i samband med Salon d’automne i Paris 1908 och på Konstnärliga Agenturen i Helsingfors 1909, men den tredelade serien tycks aldrig ha varit utställd i sin helhet.

”Verket i Frosterus samling har utlånats flitigt till olika utställningar i Finland och internationellt, både under och efter Frosterus tid, men de två övriga verken tycks inte ha varit offentligt utställda sedan början av 1900-talet”, säger Aittomaa, forskare på Amos Rex.

Verken har tillkommit under ett brytningsskede i Enckells konst då han övergick till att använda den rena paletten, dvs. rena, oblandade färger.

Sigurd Frosterus samling är deponerad på Amos Rex. Samlingen ägs av Sigurd Frosterus stiftelse som grundades 1988 av Frosterus döttrar Johanna Weckman och Clara Ekholm med syftet att bevara faderns minne, konstsamling och andliga arv.

Nyckelord

Kontakter

Amos Rex

Amos Rex är ett konstmuseum där det förflutna, nuet och framtiden möts. De välvda och unika utställningsutrymmena är belägna i anslutning till funkislandmärket Glaspalatset och under dess böljande torg. Amos Rex visar platsspecifika, upplevelsebaserade och ofta tekniskt experimentella utställningar av samtida konstnärer och deras modernistiska föregångare. Amos Rex ägs av Föreningen Konstsamfundet.  

@amoskonst 
#amosrex 

Andra språk

Följ Amos Rex

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Amos Rex

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye